Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Povijest

Sadržaj u pripremi.

Sadržaj u pripremi.

Sadržaj u pripremi.

Klub željezničkih modelara “Zagreb” već preko pola stoljeća uspješno djeluje u gradu Zagrebu. Utemeljen je 08.01.1969. godine (srijeda) na Gornjem gradu u Zagrebu, u ulici Tita Brezovačkog 6/II. Klub je iz početka djelovao kao Sekcija željezničkih modelara u sastavu Društva narodne tehnike “Gornji grad”, da bi se samostalno registrirao kao udruga upisom u Registar udruga grada Zagreba dana 16.12.1972 . godine. Utemeljilo ga je desetak entuzijasta koji su godinama pratili razvoj željezničkog prometa i gradili modele željeznica, a sa ciljem razmjene iskustava i okupljanja svih onih koje zanimaju velike i male željeznice.

Tijekom proteklih godina, jednom tjedno, redovito su održavani klupski sastanci, ukupno već njih preko 2.500. Ispočetka su se klupski sastanci održavali srijedom, zatim četvrtkom, potom utorkom, pa četvrtkom i na kraju ponovno utorkom, od 19 do 22 sata . U samome Klubu, a i izvan njega, naši su članovi održali preko sto predavanja i projekcija. Klub je opremljen vlastitim dia i kino projektorom, te TV i video uređajem, pa su mnoge večeri ugodno provedene uz projekcije i diskusiju članova.

U sklopu naših aktivnosti organizirali smo veći broj posjeta objektima ZET-a i HŽ-a (posjet tramvajskoj remizi u Dubravi i na Trešnjevci, posjetu željezničkom depou u Karlovcu, Sisku i Zagrebu, posjet Glavnom kolodvoru i Ranžirnom kolodvoru u Zagrebu), te obilazak tada još postojećih uskotračnih željezničkih pruga (u Bosni, Hercegovini i Hrvatskoj) i “Samoborčeka” . Za članove Kluba i njihove goste organizirana je vožnja Muzejskim tramvajem ZET-a kroz Zagreb, te Muzejskim vlakom HŽ-a u Zagorje. Isto tako, već tri puta organiziran je posjet klubovima malih željeznica u Grazu (Austrija), kao i posjet tramvajskoj remizi i tramvajskom muzeju u istome gradu (GVB), te postojećim uskotračnim prugama u okolici Graza (Feistritztalbahn i Stainzer Lokalbahn). Od 1983. do 1991. godine redovito su svake godine za vrijeme trajanja zimskih školskih praznika organizirani “Otvoreni dani Kluba”, sa željom da se što više djece, mladeži i odraslih našega grada upozna sa željezničkim modelarstvom .

Isto tako, 1985. godine Klub je uz pomoć Narodne tehnike Zagreba izdao priručnik “Uvod u željezničko modelarstvo” u čak 3000 primjeraka, da na taj način pokrije prazninu u literaturi iz toga područja na hrvatskom jeziku. U tom priručniku, čiji su autori osmorica članova našeg Kluba, sakupljena su sva bogata iskustva i znanja naših članova u izgradnji maketa i modela malih željeznica . Na taj je način omogućeno svima koji vole male željeznice, a daleko su od Zagreba, da saznaju mnogo detalja iz tog interesantnog područja. Kompletna naklada priručnika rasprodana je tijekom proteklih godina. Klub je isto tako izdao i svoju značku, u dvije naklade (sveukupno oko 300 značaka), kao i limitirane jubilarne gravirane značke uz 15-u, 20-u, 25-u i 30-u godišnjicu svoga postojanja . U siječnju 2002. godine Klub je samostalno izdao brošuru o 32 godine svoga djelovanja u 50 primjeraka. U lipnju 2004. godine Klub je samostalno dizajnirao i dao napraviti šalicu – lončić kao klupski suvenir, sveukupno 222 komada, a u listopadu 2005. godine klupsku majicu i kapu, sveukupno po 59 komada.

Za svoj dosadašnji rad Klub je dobio i nekoliko priznanja: brončanu plaketu “Boris Kidrič” za 1978 . godinu, Zlatnu plaketu “Znam-hoću-mogu” za 1982. godinu, Zlatnu značku ŽTP-a Zagreb za 1983. godinu, Priznanje “Znam-hoću-mogu” za 1978., 1980., 1981., 1983. i 1984. godinu, kao i Zahvalnicu predsjednika gradske skupštine grada Zagreba u 1994. godini, te Godišnju nagradu Zagrebačke zajednice tehničke kulture “Dr . Oton Kučera” za 2002. godinu.

Za vrijeme trajanja Domovinskog rata, dana 07.10.1991. godine prostorije Kluba potpuno su uništene pri raketiranju Banskih dvora. Do 14.10.1991. godine članovi Kluba raščišćavali su prostorije i spašavali preostalu imovinu, no zbog velikih oštećenja kuće, klupske prostorije morale su biti napuštene . Tom prilikom potpuno je uništena velika stabilna klupska maketa sistema HO/HOe, kao i male klupske makete sistema N i G. Preostala imovina Kluba bila je privremeno smještena u prostorije Željezničkog muzeja u Zagrebu, u tadašnjoj Vukovarskoj aveniji bb. Od početka 1992. godine do kraja 1993. godine rad je nastavljen u prostorijama Zagrebačke zajednice tehničke kulture, na Trgu hrvatskih velikana 14/I, gdje zbog prostornih problema makete i knjižnica Kluba privremeno nisu radili . U 25-toj jubilarnoj godini trajno je riješen problem klupskih prostorija, preseljenjem u zgradu u Ilici 53a/I, u potkrovlju. Tijekom mjeseca studenog i prosinca 1993. godine, te siječnja 1994. godine, članovi Kluba sami su uredili novi prostor i inventar, te je tek time stvoren pravi temelj za budući rad Kluba. Službeno otvorenje novih prostorija, uz prisustvo nekoliko gostiju, obavljeno je 29.01.1994. godine. U istoj godini održan je i početnički tečaj za željezničke modelare u trajanju od jednog mjeseca (u mjesecu studenom), a od 06.03.1995. godine i službeno je, u sklopu knjižnice, počela sa radom videoteka za članove Kluba.

Klub danas ima nekoliko desetaka stalno aktivnih članova, a preko 600 članova djelovalo je u njemu povremeno u proteklom vremenskom razdoblju, uključujući i 12 djevojaka. Uz stalne članove, Klub posjećuju povremeno i mnogi drugi, pa tako i inozemni gosti (iz Austrije, Irske, Italije, Francuske, Njemačke, Švedske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Malezije i SAD).

Naš Klub jedini u Hrvatskoj djeluje neprekidno cijelo ovo razdoblje i drago nam je da su neki od naših članova sudjelovali u osnivanju sličnih klubova i udruga koje se bave željezničkim modelarstvom i maketarstvom. Otvoreni smo za suradnju sa svim udrugama koje dijele neke od naših interesa s ciljem zajedničkog promicanja tehničke kulture i ljubavi prema malim i velikim željeznicama.