Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Uvod

Željezničko maketarstvo i modelarstvo je atraktivna i privlačna aktivnost, kako za djecu tako i za odrasle, koja ima gotovo neograničene mogućnosti stvaranja kombinacijom gotovih elemenata sa slobodno oblikovanim materijalom (samostalno izgrađenim maketama i modelima – mostovi, zgrade, željeznička vozila i sl.) .

Za bavljenje željezničkim maketarstvom i modelarstvom nije potrebno mnogo alata, pa se njime može baviti kako kod kuće tako i u školi, a posebno u klubovima mladih tehničara . Ta aktivnost zanimljiva je za sve, jer je gotovo neposredna slika stvarnosti koja nas okružuje. Željeznica je poznata svakome, a problemi prometa i transporta uvijek su aktivni . Jednom sagrađena maketa nije statična, ona se stalno razvija i dograđuje, unose novi elementi, uvodi automatizacija i slično. Već upotrebljavani elementi, dijelovi i sklopovi ne bacaju se, nego se ponovno upotrebljavaju u novim i boljim kombinacijama, dok se ne postigne željeni cilj .

Sastavljanje elemenata i izrada potrebnih uređaja pomaže razvijanju spretnosti, upornosti i preciznosti, te razvija interes za tehničke i proizvodne djelatnosti . Bavljenjem i radom uči se rukovati raznovrsnim alatima i upoznaju se svojstva materijala, razvijaju se različite vještine i navike (od izrade kvalitetne podloge, postavljanja tračnica, izrade reljefa sa pratećim detaljima preko “elektrifikacije” do automatizacije makete) . Osnove željezničkog modelarstva savlađuju se relativno lako zbog mnogo gotovih elemenata, što omogućuje da se tom aktivnošću bave i djeca. Prvi rezultati se postižu brzo i lako, što djecu ispunjava zadovoljstvom i potiče na daljnju aktivnost, a time i na učenje uz razonodu .

Edukativna vrijednost bavljenja željezničkim maketarstvom i modelarstvom izražava se obuhvaćanjem čitavog niza znanja i vještina. Tako su ovdje prisutni elementi matematike, geometrije (skice i nacrti), urbanizma i građevinske tehnike (raspoređivanje svih elemenata u funkcionalnu cjelinu), strojarstvo (razne konstrukcije elemenata), elektrotehnika (ispravljači, transformatori, elektromagneti, elektromotori i slično) i elementi automatizacije i digitalizacije (posljednja faza u izgradnji makete) .

Problem u bavljenju željezničkim maketarstvom i modelarstvom je u tome što u našoj zemlji nema niti jednog proizvođača modela. Bolja je situacija s prodavaonicama jer je nakon dva i pol desetljeća “suše” postoji nekoliko dućana u kojima je moguće kupiti modele željezničkih vozila i elemente za izgradnju maketa. Naravno, postoji ogroman broj web trgovina, ali je za početnu fazu hobija ključno da se model može opipati, pregledati iz svih kuteva, vlastoručno staviti na probnu tračnicu i pokrenuti ga … još dugo virtualizacija neće moći to nadomjestiti.

Kao što možete pretpostaviti, domaće “papirnate” literature na tu temu nema, postoji ograničeni broj web stranica i foruma na kojima je moguće pronaći informacije.

Upravo zbog toga je bitno da se na ovakvim i sličnim web stranicama i forumima promoviraju domaće makete, vlastoručne prerade modela, kao i da pri kupovini razmislite i kupnjom podržite domaće dućane. Jer osim tržišne, sve takve web stranice i dućani su i mjesta našeg okupljanja.