Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Obilježavanje 20 godina događanja “I Trenini della Domenica” u Ferclubu iz Trsta

Naši kolege i prijatelji iz kluba „Ferclub“ iz Trsta pozvali su nas da prisustvujemo obilježavanju 20 godina njihovog događanja „I Trenini della Domenica“, u kojem jednom mjesečno otvaraju vrata svog kluba javnosti i zajedno s posjetiteljima uživaju u vožnji vlakova na klupskim maketama i vrtne željeznice ispred zgrade u kojoj se klub nalazi.

 Vrijeme je bilo lijepo i mala posada od četiri člana uputila se prema Trstu. Nakon početnog neuspjeha da se približimo pruzi koja se podiže s glavne stanice u zoni Porto Vecchio odvezli smo se do željezničkog muzeja koji se još obnavlja. Iako je rok za dovršenje prvog dijela radova već istekao i dosta vanjskih radova je napravljeno, pogled kroz prozor nam govori da radnici imaju još dosta posla i da će radovi trajati još barem dvije godine. Bit će lijepo, ali treba to dočekati …

Kad smo stigli do Kluba bila je već poprilična gužva. Kolege imaju odličan prostor, ali je parkiranje i vožnja okolnim cestama izazov, tako da smo jedva pronašli jedno slobodno polu-mjesto. Puno posjetitelja, djece svih uzrasta i dobro raspoloženi članovi Fercluba koji su s puno strpljenja razgovarali s posjetiteljima, vozili vlakove i brinuli se da sve bude u redu. Lijepo su nas primili, zahvalili se na priznanju i poklonima, proveli nas svojim, za naše prilike velikim prostorom, odveli „iza kulisa“ i sve lijepo objasnili. Sreli smo i kolege iz Slovenije i Austrije – pravo mitteleuropsko druženje uz korištenje engleskog, talijanskog, hrvatskog, slovenskog, njemačkog jezika.

Nakon završetka dijela događanja za posjetitelje u 12:30, organizirana je zakuska za domaćine i sve goste. Ferclub u dvorištu zgrade gdje su smješteni ima veliki vrt sa sjenicom u kojoj se može postaviti stolove i stolice za preko 50 ljudi. Uz nareske, pizzu i foccaciu druženje je bilo vrlo ugodno.

Nakon završetka događanja u Trstu odvezli smo se do mjesta Villa Opicina gdje naš dugogodišnji veliki prijatelj Luca Battistin ima kuću s velikom maketom u prizemlju. Luca nam je pokazao što je novo na maketi od kad smo je zadnji put posjetili pred više od 10 godina, provozao neke od svojih vlakova koji pokrivaju cijelu jugoistočnu Europu i ponudio pićem uz dulji razgovor o malim i velikim željeznicama.

Hvala/grazie i Luci i kolegama iz Fercluba na lijepom danu s puno druženja, modela i maketa željeznica! Ako ste u prilici, posjetite ih uz prethodnu provjeru rasporeda na Ferclub | Trieste – Club Triestino Fermodellisti Mitteleuropa.