Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Uskotračna maketa H0e

Teško je po sjećanju opisati događaje od prije 40-tak godina, a da se negdje ne pogriješi, ali – pokušat ćemo.

Radovi na klupskoj H0 maketi su se odvijali vrlo polagano (zaduženi za radove rekli bi “temeljito”), tako da je grupa mladih i još mlađih članova odlučila pokazati da se puno manja maketa može izgraditi za puno kraće vrijeme (neš’ ti postignuća), a pri tom se dobro družiti i isprobati neke nove modelarske tehnike i koncepte.

Radovi su započeli 1985. i izvorni tim su činili: Miroslav Plohl – Mačak (voditelj), Boris Hilc, Oliver Tržok i Davor Vinčić. Radili smo vrijedno svaki tjedan i ubrzo se napredak mogao vidjeti. Priključili su nam se drugi članovi, uskoro nas je u našem terminu nedjeljom ujutro znalo biti i više od 10, donosili su se kolači, prepričavali dojmovi sa subotnjih večernjih izlazaka, slušao se “Retrovizor” na Radiju 101 (ah, ta nostalgija) …

Akcija je trajala oko dvije godine, maketu smo napravili i Klub ju je koristio za neka svoja izlaganja. Nakon toga je završila “u šturcu”, prošla jedan ozbiljni zahvat rekonstrukcije, pa opet šturc … sad slijedi razdoblje u kojem nismo sigurn igdje se i u čijim rukama nalazila … da bi svoje putovanje nastavila u okviru postava “Virovitica voli vlakove”, gdje je posjetitelji mogu vidjeti i danas.

Ako smo nešto dobro napravili onda je to u prvom redu drvena konstrukcija koja je izdržala četiri desetljeća seljenja s lokacije na lokaciju :-).