Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

H0 maketa – Mario Slaviček i KŽMZ (za Vedrana)

Na susretima željezničkih modelara 5. prosinca biti će izložena i jedna maketa sustava H0 koja nosi ime VEDROGRAD, a uz nju je vezana jedna lijepa i topla ljudska priča .

Sve je počelo prije godinu dana, 30. studenog 2014., kada je član KŽMZ Mario Slaviček preko foruma mali.vlakovi najavio izradu makete kao božićnog dara za 10-godišnjeg dječaka imenom Vedran . Mali Vedran je dijete s manjim poteškoćama u razvoju, veliki je zaljubljenik u male vlakove, a živi s teško bolesnom majkom i bakom u ne baš sjajnoj materijalnoj situaciji . Mario je pozvao forumaše da pomognu izradi makete svojim donacijama ili prodajom po simboličnim cijenama sitnica koje im ne trebaju – zgrada, željezničkih i cestovnih vozila i različitog materijala .

Ponude su počele pljuštati već istog dana. Netko je ponudio zgradu kolodvora, netko kućice, netko crkvicu, netko lokomotivu, netko vagone, netko cestovna vozila, netko elektroniku… U vrlo kratkom roku skupilo se pravo obilje materijala i sve besplatno, kao dar mališanu i vlastiti doprinos ovoj plemenitoj akciji .

Mario je složio lijepu maketicu koja je Vedranu uručena kao božićni dar 23. prosinca 2014. Dječak nije ništa znao o poklonu koji ga čeka kod kuće, jer ga je mama u dogovoru s ekipom modelara izvela u šetnju dok je maketa unošena u stan i postavljena na prikladno mjesto . Vedranovim veselju zbog božićnog iznenađenja nije bilo kraja.

Na prijedlog forumaša sa web stranice mali.vlakovi maketa je dobila ime VEDROGRAD .

U riječi i slici prikazujemo kako je nastala maketa i kako je uručena malom ljubitelju željeznice. Fotografije su snimili Mario Slaviček i Dragutin Staničić .