Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Alpe-Dunav-Jadran 2024: izlagači “El Peso Railroad” sekcija KŽMZ

Još jedna sekcija Kluba spremna je za izlaganje svoje modularne makete širokoj publici.

“El Peso Railroad” tim se sastoji od male grupe entuzijasta koji su prijatelji dugi niz godina i zajedno su radili mnoge postave, izložbe i događaje. Svi živimo u Zagrebu i članovi smo najstarijeg i većinu vremena svog postojanja jedinog kluba željezničkih modelara u Hrvatskoj – KŽMZ.

Članovi tima su:

  • Dubravko Kuhta
  • Borislav Rajčević
  • Oliver Tržok
  • Davor Vinčić

Naše prijateljstvo i zanimanje za modeliranje američkih željeznica povezalo nas je na El Peso projektu.

Sve je započelo posjetom 2. US-Modellbahn-Convention u listopadu 2011. u Rodgau, Njemačka. Od tog trenutka počeli smo uobličavati ideju o sudjelovanju na nekoj od budućih konvencija. Počeli smo planirati modularnu maketu koja bi bila izvediva u slobodnom vremenu koje imamo na raspolaganju, a također i za okupljanje zainteresiranih članova kluba.

Počeli smo u proljeće 2012. s idejom sudjelovanja na Konvenciji 2013., no rad je zastao zbog drugih obaveza. Ideja je još uvijek postojala i često smo o njoj raspravljali. Posjetili smo Zürich Convention 2012. godine, što nam je dalo dodatnu motivaciju. Tijekom našeg posjeta 4. konvenciji 2013. susreli smo se s Horstom Meierom koji organizira ta događanja i razgovarali o našem sudjelovanju. Utvrdili smo neke rokove i dobili dodatni poticaj našim naporima.

Početkom 2014. godine uspjeli smo osloboditi dio slobodnog vremena od nekih klupskih aktivnosti i kako su nam se približavali rokovi, fokusirali smo se na svoje module. Nakon gotovo godinu dana napornog rada, predstavili smo našu El Peso Railroad na istoj lokaciji gdje je ova avantura makete željeznice i započela!

Mjesto radnje je negdje u jugozapadnom dijelu SAD-a, a doba je otprilike “transition period” (pedesete, razdoblje prelaska s parne na dizelsku vuču). Čak i ako su doba i lokalitet samo grubo definirani, imamo prilično definiranu “povijest” i lokacije iza našeg izmišljenog El Peso RR.

Odlučili smo nazvati tlocrt i željeznicu “El Peso Railroad” jer je zvučalo jugozapadno. Riječ Peso nije tipfeler; izvedena je iz hrvatske (žargonske) riječi za psa.

Nakon uspješnog sudjelovanja na konvenciji 2015. odlučili smo se gotovo odmah prijaviti za 2017. Napravili smo novi plan s namjerom da koristimo što manje starih modula (na kraju je to bio samo modul stanice). U ovoj postavi osigurano je kontinuirano kretanje koristeći dvije povratne petlje (jednu slikovitu i jednu koja se koristi kao pozornica) i izgrađenu granu s radnom teglenicom koja se kreće između dvije krajnje točke. Nakon tih američkih tematskih događaja El Peso tim je sudjelovao na nekoliko drugih izložbi s različitim rasporedima modula u maketi.

Početna ideja za tlocrt željeznice El Peso bila je zamišljena kao modularni tlocrt s 10 modula. Odlučili smo se za europsku FREMO normu modula zbog prethodnog iskustva koje imamo s njima. Imali smo nekoliko iteracija i ideja kroz koje je broj modula narastao na 12, a zatim na 29 modula u zadnjoj ekspanziji (s nekim jedinicama koje su se sastojale od nekoliko modula).

Prebacili smo se s modula širine 50 cm na module širine 30 cm i smanjili dubinu s 20 na 10 cm kako bismo bili fleksibilniji pri skladištenju i transportu. Međutim, neki posebni moduli ostaju na izvornoj dubini.

U izvedbi ili na razini ideje su neki novi projekti pod krovnim nazivom El Peso. Također, El Peso tim je i službeno jedna od sekcija Kluba željezničkih modelara “Zagreb”.

Web stranica: El Peso RR (boki.com.hr)