Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Alpe-Dunav-Jadran 2024: izlagači “Gábor Baross klub željezničkih modelara i željeznički fan klub”

Pregled izlagača na izložbi Alpe-dunav-Jadran 2024 nastavljamo kolegama iz Mađarske.

Gábor Baross klub željezničkih modelara i željeznički fan klub osnovali smo 1990. godine kako bismo pomogli i ujedinili rad željezničkih modelara. Naš cilj je popularizirati mađarske željeznice. Zato smo svake godine u Veszprému organizirali “Nacionalnu izložbu i natjecanje željezničkih modelara”. Na ovom natjecanju mogli su sudjelovati samo modeli vozila, zgrade i željeznički modelari s modelima vezanim uz mađarske željeznice. Osim željezničkih modela, izlažemo i povijesne dokumente željeznice, željezničke objekte, uniforme, dječje crteže i materijale sa željezničkih foto natječaja. Redovito obilježavamo obljetnice željezničkih pruga iz okolice.

Članstvo u našem klubu kontinuirano se mijenjalo tijekom godina. Trenutno imamo članove koji su željeznički radnici, učenici, umirovljenici i one koji rade u drugim područjima života.

Od sredine 1990-ih započeli smo s izgradnjom željezničkih maketa modularnog sustava, koji se uvijek može sastaviti prema potrebama izložbe od elemenata izrađenih prema istom standardu. Naš klub već ima više od 70 metara elemenata u H0 mjerilu. Na maketama upravljamo modelima samo MÁV željezničkog voznog parka.

Od 1991. godine izlagali smo nekoliko puta na međunarodnim izložbama željezničkih modela po MOROP standardu. Od 1995. redovito smo sudjelovali na izložbama Solent Model Railway Group u Southamptonu u Engleskoj. Tu smo došli u kontakt s EUROTRACK Europskim udruženjem klubova za željezničko modelarstvo. Na njihov poziv već smo bili u Coutancesu u Francuskoj, Dordrechtu u Nizozemskoj, Virtonu u Belgiji, Veroni u Italiji i Aachenu u Njemačkoj.

Godine 2005. postali smo službeni članovi EUROTRACK-a. 2006. godine, uz sudjelovanje članova udruge, organizirali smo izložbu EUROTRACK-2006 u Balatonfüredu u Mađarskoj. Godine 2015., povodom naše 25. obljetnice, još jednom smo pozvali klubove Udruge u Mađarsku. Od 2001. do 2006. sudjelovali smo na izložbama modela željeznice Mocaniţa-Cupa u našem sestrinskom gradu Sepsiszentgyörgy, Rumunjska.

Općina Veszprém dodijelila je 2010. godine našem klubu nagradu “Pro Civitate” kao priznanje za naše djelovanje kao nevladine organizacije.

Sastanke održavamo svaki vikend u nekadašnjem županijskom kulturnom centru u Veszprému. Ovdje naši članovi obično rade na modulima koji se trenutno grade. Sav ovaj rad pokriven je članarinama koje plaćaju naši članovi, prihodima od izložbi, s 1% poreznih davanja i sponzorstvima.

Naši online kontakt podaci su:
https://linktr.ee/bgvvk