Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Alpe-Dunav-Jadran: naši gosti “Friends of American Rails”

Mi smo četiri prijatelja – Erik, Marko, Ludvik i Bogdan – i svi smo modelari, ljubitelji američkih modela željeznica.

Ideja o novoj modularnoj maketi željeznice nastala je nakon što je Erik najavio izradu diorame iz filma ‘Bjegunac’, što je Bogdanu dalo ideju da iz ostataka njegove stare makete, gdje je ostalo 5 stolova, zajedno naprave novu maketu. Nova maketa željeznice bila bi veća i spektakularnija te, naravno, modularna, tako da bi osim novih modula sadržavala i Erikove scene nesreće vlaka iz spomenutog filma. Potom je ostalim prijateljima bilo predlagano da zajedno naprave novu modularnu maketu, u kojem bi svatko vodio računa o sadržaju svog modula, a ujedno bi svi moduli bili međusobno povezani funkcionalnom željezničkom prugom, cestama, brdima. Ideja je zatim rezultirala novom trasom željeznice koju smo nazvali “Green River Junction”.

Naša modularna maketa sastoji se od 10 modula različitih veličina u H0 sistemu koji se mogu sastaviti ili rastaviti u relativno kratkom vremenu te je stoga više nego pogodna za izložbe. Duljina makete je 7,5 metara, a dubina do 1,3 metra. Željezničke tračnice su na visini od 1 metar, što također djeci omogućava da lako vide cijelu maketu i vožnju vlakova.

Sadržajno su prikazana različita vremenska razdoblja, od kraja 19. stoljeća (drvena pilana, drveni postoljani most) do suvremenog doba (nuklearna elektrana, benzinska postaja).

Maketa ima vrlo raznolik prikaz prirode – brda sa strmim kamenim stjenama, šume, travnjaci i livade, polupustinja, vodopadi i rijeke, uzburkana mora, mostovi i tuneli.

Na maketi predstavljamo četiri različite tehnike modeliranja građenja i izrade objekata i stijena, bojanja, postarivanja, oponašanje prirode i krajolika.

Uz izvrsno modeliranje i posvećivanje pažnje visokom detaljiranju, maketa je također elektronički usavršena. Upravljanje vlakovima je digitalno (DCC), upotrijebili smo 25 metara tračnica i nekoliko skretnica. Ugrađeni su i mnogi svjetlosni efekti (ukupno više od 250 LED žarulja) u nuklearnoj elektrani, željezničkim signalima, svjetioniku, benzinskoj postaji.

Za izradu srednjih pet modula bila su potrebna 2 mjeseca, a za dva modula na oba kraja dodatna 2 mjeseca. Objekt nuklearne elektrane građen je više od 6 mjeseci.

Više informacija na:
facebook.com/bogdan.krmelj.13
youtube.com/@BogdanKrmelj.