Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Alpe-Dunav-Jadran: izlagači “Mali vlakovi” sekcija KŽMZ

Sekcija „Mali vlakovi“ formalno djeluje u Klubu sa novim ustrojem od 2021. godine. Na izložbi Alpe -Dunav-Jadran izlaže dvokolosječnu modularnu maketu, modularnu maketu kolodvora Delnice te ranžirni kolodvor. Dio ovog postava posjetitelji mogli su vidjeti na međunarodnim izložbama u Sopronu, Szentgotthardu, Koelnu, Sinsheimu i Veszpremu . Izlagali smo na brojnim susretima i izložbama u RH , više godina učestvujemo na „Delničkoj adventskoj bajci“ te na „Božićnoj priči“ u tvrtki Rail&Sea. Članovi osim modula posjeduju respektabilne kompozicije vlakova kroz epohe većeg djela Europe sa posebnim naglaskom na vlakove koji su ili sada prometuju RH.

Izvorno virtualni klub, prije nego što je postao sekcija KŽMZ, činili su dugogodišnji maketari i modelari: Dragutin Staničić, Siniša Dujmović, Goran Princ, Siniša Abramović, Robert Šlais i Ante Radočaj. Svojom aktivnošću privukli su desetak simpatizera koji aktivno podupiru , pomažu prilikom izrada i realizacija izložbi te daju svesrdnu pomoć pri realizaciju svih aktivnosti kluba.

Na virtualnoj sceni od travnja 2012. godine djeluje forum „Mali vlakovi“

Željezničko modelarstvo u Hrvatskoj ima više desetljetnu povijest, te je nekolicina strastvenih modelara i maketara procijenila da postoji interes za intenzivno interaktivno virtualno druženje i pokrenulo forum. Forum prije svega, kao što mu kaže i naziv, obrađuje teme vezano uz male vlakove tj. željezničko modelarstvo i maketarstvo.

Članovi foruma predstavili su svoje kolekcije modela, diorama i maketa. Razmjenjujemo iskustva u digitalnim tehnologijama i praktičnim savjetima pomažemo mlađim članovima foruma u rješavanju početničkih problema pri odabiru ili načinu izrade svojih modela i maketa.
Kako je u široj regiji ovaj hobi vrlo popularan, postoje brojni klubovi sa tom tematikom. Na forumu pratimo većinu aktivnosti klubova kao što su susreti, burze i izložbe.

Sa velikim zanimanjem prate se novosti vodećih proizvođača modela željeznica kao i prateće opreme, na zajedničkom europskom tržištu.
Kako su naše željeznice do nedavno bile zanemarene od strane najznačajnijih europskih proizvođača modela, inventivni modelari prionuli su samogradnji modela koji se serijski ne proizvode te postigli zapažene uspjehe u izradi ili preradi modela koji su replike pravih željeznica.
Obzirom da su modeli vlakova vjerne kopije velikih vlakova, postoji i rubrika putopisi. Tamo se mogu pratiti foto reportaže članstva, pogledati novosti i aktivnosti željezničkih muzeja, te se prisjetiti raznih obljetnica željezničkih pruga i mnogo drugih zanimljivosti.

Slobodno nas pratite i kontaktirajte na stranicama:
http://malivlakovi.com.hr/