Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Međunarodna izložba “Alpe-Dunav-Jadran” održana je od 19. – 21. svibnja 2023. godine u izložbenom prostoru Family Mall

Klub željezničkih modelara “Zagreb” nakon niza godina uspješnih prezentacija, izlaganja, obilježavanja povijesnih događaja u željezničkim sustavima, organizirao je do sada najveću međunarodnu izložbu željezničkih maketa i modela “ALPE-DUNAV-JADRAN” u izložbenom prostoru Family Mall u Zagrebu na površini od 1200 m2. Od petka 19. svibnja u 12:00 do nedjelje 21. svibnja u 18:00 na stotine kompozicija kružilo je po nekoliko velikih modularnih maketa.

Poseban dio bio je posvećen 140. obljetnici Orient Express vlaka. U vitrinama je izloženo 15 kompozicija u dva mjerila s modelima lokomotiva i vagona koji su krasili je kroz desetljeća sastave kompozicije koje su u određenim razdobljima prometovale i kroz naše krajeve. Povijesni prikaz te video zapisi prisjetili su posjetitelje na taj legendarni vlak.

Na modulnim maketama bilo je iznimno puno detalja iz svakodnevnog života. Od specifičnih željezničkih objekata, industrijskih pogona, sastava kompozicija vlakova, predstavljanja brojnih željezničkih operatera, karakterističnih zgrada, naselja, vozila do energetskih objekata.

Tzv. vrtna željeznica, uređeni park sa željeznicom i poseban dio s mogućnošću vožnje i polaganja ispita za male strojovođe bio je pod stalnim pritiskom mališana kao i želja da se fotografiraju uz vjerni model starog zagrebačkog tramvaja. Zagrebačka Tomićeva ulica sa uspinjačom u mjerilu plijenila je posebnu pozornost. Radionica izrade diorama, načina korištenja materijala, bojanje modela, realistično postarivanje modela privlačile su posebnu pozornost naprednijih modelara.

Poveznica tri države, nekada aktivnu Paranzanu koja je povezivala Trst i Poreč, bila je predstavljena na dvije modularne makete.

Dva “američka“ postava bila su posebno interesantna s perfektno izrađenim specifičnim detaljima rudnika, nuklearne elektrane, transporta vlakova brodom…

Gužva kraj svih maketa nije prestajala do posljedenjeg trenutka prije zatvaranja izložbe za posjetitelje. Bilo je puno pitanja, zadivljenih pogleda i djece i odraslih, a vjerojatno i suza kad bi roditelj nakon četvtrtog obilaska dvorane ipak odlučio da za peti obilazak nema ni vremena niti snage.
U subotu smo organizirali i naš tradicionalni proljetni susret željezničkih modelara s burzom modela željeznica. Došli su nam kolege iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Italije. Cijeli događaj je bio dobro zamišljen, izveden i prihvaćen s puno zadovoljstva među prisutnim modelarima i “običnim ljudima”.

Na kraju, kad su se svjetla pogasila i dvorana zaključala, izlagači su u organizaciji KŽMZ prisustvovali večeri i dodjeli priznanja za sudjelovanje na ovoj prvoj “Alpe-Dunav-Jadran” izložbi te smo se ugodno družili do duboko u noć.

Hvala svim izlagačima iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije, kao i svim našim članovima i prijateljima Kluba koji su u raznim ulogama u ova tri dana izlaganja i nebrojene dane i noći prije izložbe dali svoj doprinos ovom velikom uspjehu.

Preko 22 000 posjetitelja, pozitivni komentari na društvenim mrežama, brojne pohvale na samoj izložbi, preko 500 diploma za male strojovođe, više od 900 obojanih željezničkih motiva mališana govori je da je izložba bila jako uspješna i da smo i organizacijski i izložbeno postavili vrlo visoke kriterije za naše prijatelje modelare iz regije.

Family Mall se pokazao dobrim i pouzdanim partnerom te je osigurao odličan marketing i logistiku. Izložbu ne bi mogli realizirati bez financijske pomoći tvrtki Končar, Rail&Sea, RCCC te privatnih donacija!

I za kraj – jako nam je drago što smo ovaj put izlagali pred obiteljskom publikom, puno mladih ljudi i malom djecom te se nadamo da će neke od njih ovaj naš lijepi hobby privući kao i nas nekada.

Slijedi izbor fotografija koje je snimio naš kolega iz Slovenije Leo Roudi, ujedno i jedan od izlagača.