Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Burza u Grazu 3.11.2013. i posjeta USA maketi našeg prijatelja Jureta

Burza željezničkih modela, pribora (a u zadnje vrijeme i ostalih igračaka, prvenstveno autića) je najveća u ovoj našoj mini-regiji, te je zbog toga uvijek dobro posjećena i od strane članova našeg Kluba . I ove godine se moglo čuti dosta hrvatskog, a s nekima se susrećemo češće u Grazu nego u našim prostorijama u Ilici.

Ponuda je bila najveća koliko nas pamćenje služi, očito je i u Austriji kriza učinila svoje . Pored toga, vjerojatno je i u pitanju smjena generacija, kako modelara, tako i modela gdje oni noviji, bolji i uglavnom puno skuplji u kolekcijama mijenjaju starije koje je vrijeme “pregazilo” i koji se čine “igračkastima” u odnosu na nove .

Ono što nas je pomalo neugodno iznenadilo je da većina prodavača počinje s pakiranjem stvari odmah iza 12 sati, iako je radno vrijeme burze do 13 .

Ovaj puta nam je to odgovaralo, jer smo na povratku svratili i pored Murske Sobote, gdje naš kolega (vrsni slovenski USA modelar) Jure u pregrađenoj garaži u okviru obiteljske kuće ima prekrasno napravljenu H0 maketu . Jure se potrudio, pripremio je i domaći sok s grickalicama te osigurao da prisutan bude i kolega Darko, koji se na maketi brine za prugu i struju, dok je Jure pravi umjetnik u uređenju krajolika . Dimenzije prostora su 7×3 m, a maketa ima oblik slova “U” s dvije skrivene stanice koje glume gradove za koje u prostoru nije bilo mjesta . Tema je područje na kojem se dodiruju željezničke kompanije Milwaukee Road i Union Pacific, a razdoblje su rane pedesete, dakle zlatno doba željeznice uz miješanje parne i diesel vuče vlakova .

Maketa je profesionalno napravljena, perspektivna je (ima još dosta toga za završiti :-)), a Jure gostoljubiv, pa je preporučujemo svima koje put nanese u taj lijepi slovenski kraj.

Fotogalerija