Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

“El Peso” modularna maketa izložena na 2. US konvenciji u Ulftu (NL)

“El Peso” grupa modelara, koja je ujedno i “američka” sekcija KŽMZ, ima uzbudljivo proljeće. Izlagali smo čak u Nizozemskoj, u malom mjestu Ulft blizu granice s Njemačkom. 

Mala grupa holandskih entuzijasta pokrenula je pred dvije godine “US Convention” izložbu i okupljanje željezničkih modelara koji se bave tematikom američkih željeznica. Ovogodišnja izložba bila je tek druga po redu, a već je brojem posjetitelja i površinom prostora nadmašila prethodnu i postala jedna od dvije takve ozbiljne izložbe u Europi. Nakon “penzioniranja” konvencije u Rodgau, Ulft postaje nezaobilazno mjesto okupljanja ljubitelja američkih željeznica u mjerilu.

Naša grupa od četiri člana u dva osobna auta natovarena modulima prešla je put od 1.200 kilometara u ukupnom trajanju od cca 13 sati u dva dana, sa spavanjem u Njemačkoj. Polazak je bio poslije posla u četvrtak, spavanje oko cca 23:00 u Erlangenu, vožnja 7:00 – 12:30 do Ulfta u petak i odmah cca 6 sati pripreme i postavljanja modularne makete koju smo izlagali.

Subota 10-00 – 18:00 i nedjelja 10:00 – 17:00 bilo je vrijeme otvoreno za posjetitelje, a izlagači su se okupljali već iza 8:00. U subotu je bila organizirana i zajednička večera za izlagače (koju smo sami platili, odlična vrijednost za novac u inače skupoj Nizozemskoj). To vrijeme nakon odlaska posjetitelja bilo je ujedno i prilika da izlagači obiđu makete i izloške te se upoznaju i druže.

Ukupno je izloženo 32 makete i diorame svih veličina i mjerila, od veliki modularnih do malih izložaka koje autori mogu staviti pod ruku i otići. Pored toga, sudjelovalo je 12 trgovina, još 4 privatna prodavača i 8 demonstratora različitih maketarskih i modelarskih tehnika.

Posjetitelja je bilo oko 700-1.000 (točne brojke još čekamo), a organizatori su bili jako zadovoljni posjetom. Vrijeme je bilo lijepo i toplo, što za ovakav događaj u bivšoj tvorničkoj hali predstavlja znatni hendikep za posjetu. Unatoč sunčanom vikendu, bilo je puno posjetitelja, uglavnom hobista ali i obitelji s malom djecom te umirovljenika.

Nakon 17:00 odmah smo započeli raspremanje i pakiranje modula, u 20:00 kreuli prema Remagenu i u 23:00 stigli na spavanje. Ponedjeljak je bio rezerviran za posjetu lokaciji mosta kod Remagena, pa Tehničkom muzeju u mjestu Speyer (9:00 – 15:00) i nakon toga povratak u Zagreb.

Dojam nakon konvencije je da se radi o odlično organiziranom događanju s entuzijastičnim i motiviranim organizatorima koji su uložili ogoroman trud da izložba uspije. Bilo je zaista odličnih izložaka, ali smo zaključili da smo s našim modulima bili zapaženi i da je njihova kvaliteta u gornjem dijelu svega izloženog. Veliki trud pripreme, pakiranja, puta i postavljanja se isplatio, upoznali smo puno novih ljudi, a i stigli smo provozati i vlakove koji nam inače stoje u ormarima i ladicama.

Preporučujemo posjetu 3. US Konvenciji koja će se u Ulftu u kompleksu DRU održati 2026. godine!