Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Međunarodna izložba željezničkih maketa i modela EUROTRACK 2023 u Veszprému.

U sklopu brojnih manifestacija u ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture Veszprém-Balaton 2023, održana je međunarodna izložba željezničkih modelara i maketara od 8 – 9. 07.2023. godine, a Klub željezničkih modelara “Zagreb” uzeo je učešće u istoj.

U sportskoj dvorani postavljena je do sada najveća modularna maketa u Mađarskoj koja se je sastojala od 132 jednokolosječnih modula i 77 dvokolosječnih modula. Moduli su stigli iz Francuske (Caen, Coutances, Meaux), Engleske (Southampton), Austrije (Wien), Hrvatske (Zagreb), Rumunjske (Bucharest, Ploiesti, Oradea, Arad) i Mađarske (Szeged, Gy Azr, Tapolca, Kaposvár, Veszprém). Posebnim testnim – mjernim vagonom tijekom punog kruga modeli vlakovi su prelazili 31893 cm!

Kompozicije modela vlakova u mjerilu 1:87 prometovale su brojnim krajolicima, industrijskim i željezničkim objektima, kroz desetke kolodvora.

Upravljanje tom mega maketom bilo je po sustavu Eurotrack koji više desetljeća koristi dio klubova u Europi.
Klub željezničkih modelara “Zagreb” učestvovao je sa 6 modularnih elemenata od kojih su 4 činila maketu Zagreb Južnog kolodvora. Na maketi su prometovale dvije kompozicije karakterističnih vlakova HŽ-a. Posebno interesantni bili su modeli lokomotiva 2062, 1142, 2061 i 661 koje su nastale u radionicama naših modelara s obzirom da ih veliki proizvođači ne proizvode. Zapažena su bili nova Eurodual lokomotiva te modeli lokomotiva Rail&Sea koje su nastale također preradom modela u radionicama naših modelara. Naš član Nikola Kolarek držao je radionicu postarivanja modela, a na ostalim radionicama mogli su se sastavljati modeli, upoznati sa izradom tračničkog materijala ili samogradnji modela.

U dvorani bile su izložene i modularne makete u sistemu N, 1:160 te H0-e. Posebnost izloženih modela i maketa je da su sve izrađene inspirirane po stvarnim mjestima ili objektima. Tako su se mogli vidjeti interesantni detalji uskotračnih pruga u Mađarskoj ali i “Paranzana ”koja je povezivala Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

Railway Model Center na svom štandu imao je solidnu ponudu modela i materijala za izradu modula, maketa, a tvrtka Wiesmann predstavila je svoj sistem upravljanja modelima cestovnih vozila koji se mogu ukomponirati na makete.
Eurotrack klubovi održali su svoju godišnju skupštinu u Veszpremu, te su u sklopu skupštine pozvali predsjednika KŽMZ Davorina Orbana i uručili mu pozivnicu da se Klub priključi u tu međunarodnu udrugu te pozvali da iduće godine učestvujemo na Eurotrack izložbi u Francuskoj.

Eurotrack klubovi imaju naviku organizirati izlete nakon izložbe, tako je u ponedjeljak organizirana posjeta MAV depou za održavanje lokomotiva i vlakova u Székesfehérváru te novom centru za upravljanje i nadzor željezničkog prometa u kojem dnevno prođe 300 lakova.

Izložbu je posjetilo preko 4.000 posjetitelja. Naše prisustvo doprinijelo je uspjehu izložbe, proširilo poznanstvo, razmjenjena su iskustva i spoznaje, a na prigodnoj večeri dodjeljene su zahvalnice i prigodni pokloni.

Grad Veszprém jedan je od najstarijih gradova u Mađarskoj. Smješten je između šumovitih padina brda Bakony i sjeverne obale jezera Balaton. To je mjesto rijetkih i osebujnih prirodnih i ekoloških dobara te atraktivnog gradskog pejzaža. Izdižući se iznad doline potoka Séd, barokne građevine na brežuljku i dvorac najznačajnije su znamenitost grada. Nekoliko spomen-područja, od kojih su mnoga crkvena, pričaju o tisućljetnoj prošlosti i bogatoj povijesti grada.
Muzeji, galerije, brojna kulturna događanja, šetnice, zološki vrt, uređena gradska jezgra sa brojnom ugostiteljskom ponudom jamče ugodan i sadržajni boravak žiteljima i posjetiteljima grada.

Spisak učesnika na međunarodnoj izložbi Eurotrack 2023:
Solent Model Railway Group – Southampton, Engleska
Rail Miniature Caennais – Caen, Francuska
La Traction Coutances – 50 – Coutances, Francuska
Rail Club de Meaux – Meaux, Francuska
Modellbahnclub BK 1951 – Wien, Austrija
BAROSS GÁBOR Vasútmodellező és Vasútbarát Klub – Veszprém . Mađarska
Clubul Feroviar “Crişana” – Oradea, Rumunjska
Club Feroviar Bucuresti – Bucuresti, Rumunjska
Ar-rail Club Arad – Arad, Rumunjska
Club Feroviar Republica Ploiesti – Ploiesti, Rumunjska
Klub Željezničkih Modelara “Zagreb” – Zagreb, Hrvatska
Klub Železničných Modelárov Komárno – Komárno, Slovačka
Leo-Sini Roudi – Lendava, Slovenija
Arrabona Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület – Győr, Mađarska
Vasúttörténeti Alapítvány Vasútmodellező Baráti Kör – Szeged, Mađarska
Batsányi János Vasútmodellező Klub – Tapolca, Mađarka
Forintos Marcell “N” méretarányú terepasztala – Budapest, Mađarska
G-OLD Vasútmodell – Tata, Mađarska
“Váltógyártó” (Heizer László) – Budapest, Mađarska
Imi Metal Modell (Komócsin Imre) – Mezőberény, Mađarska
Igmándy Tamás – Kaposvár, Mađarska
Fülöp Zsolt – Győr, Mađarska
Viessmann Modellgyártó Kft – Nagybátony, Mađarska