Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Izlagali smo u Mađarskoj

U turističkom mjestu Balatonfured od 18.-21.08.2022. godine po dvanaesti puta održana je ljetna izložbe modela i maketa u organizaciji Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub. Na izložbi je učestvovalo ukupno sedam klubova iz pet država: Mađarske, Austrije, Rumunjske, Slovačke i Hrvatske.

Na više stotina kvadrata prvog kata modernog željezničkog kolodvora bila je postavljena velika modularna maketa u mjerilu 1:87 H0 s nekoliko kolodvora, brojnim detaljima i sadržajima inspiriranim stvarnim objektima s područja Mađarske, Rumunjske i Austrije.

Klubu željezničkih modelara “Zagreb” dodijeljene su četri vitrine u kojima su članovi sekcije “Mali vlakovi” izložili karakteristične modele lokomotiva i vlakova koji su prometovali ili prometuju kroz 160 godina povijesti željeznica u Hrvatskoj. Na velikoj maketi vozila je “Drava Express”,  sastav vlaka koji je prometovao između Zagreba i Budimpešte. Modeli lokomotiva HŽ 2062 i HŽ 1142 pobudili su značajni interes jer su devedesetih godina te lokomotive prometovale na Mađarskim željeznicama. Kako su većina modela izloženih u vitrinama bili prerade ili samogradnje jer ih svjetski proizvođači ne proizvode, bilo je zanimljivih zapažanja i pitanja a jedan posjetitelj donio je i svoj još nezavršen model popularnog “Kennedy” lokomotive.

Izložba je bila izuzetno dobro posjećena posjetiocima svih uzrasta a mališanima je napravljen kutak gdje su mogli crtati i bojati vlakove.

Izložbu su postavili Dragutin Staničić i Davorin Orban a tijekom vikenda posjetili su nas i pomogli raspremiti postav Goran Princ, Ante Radočaj i Siniša Dujmović.