Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Izložba povodom 160. godina od otvaranja pruge Zidani most -Zagreb – Sisak

Prigodnim panoima sa povijesnim činjenicama, fotografijama te modularnom maketom Zagreb Južnog kolodvora obilježili smo 160. godina od otvaranja pruge Zidani most -Zagreb – Sisak.

Pripreme za ovu manifestaciju počele su početkom ove godine sa željom da budemo dio u mozaiku očekivanih događaja vezanih uz ovu značajnu obljetnicu. No, ne po prvi puta u našoj povijesti, bili smo jedini koji smo sa skromnim sredstvima organizirali izložbu i 31. susret željezničkih modelara.

Modularnu maketu koja se sastoji od tri modula Zagreb Južnog kolodvora izradio je Davorin Orban, a uz njegove modele iz rane povijesti kolodvora izložbu su krasili modeli Krešimira Blaznika i Dragutina Staničića.

Na monitoru nizale su se fotografije kroz dugu povijest ove dionice pruge sa naglaskom na područje “Agram Sudbahn bahnhofa”, “Zagreb Južnog kolodvora” i aktualnog Zagreb Zapadnog kolodvora.

Izložba je pobudila poseban interes gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića te čelnika gradske četvrti Črnomerec Dražena Lučanina, koji je našu izložbu uvrstio u program obilježavanja dana gradske četvrti Črnomerec pod nazivom Festival susjedstva.

Izložba i Susret održani su zahvaljujući razumjevanju vlasnika prostora Event centra PERON 16 u Magazinskoj 16, gdje smo u pravom željezničkom okruženju proveli dan družeći se s malim i velikim vlakovima.