Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Izložba „Vlakovi za velike i male“ u Etnografskom muzeju u Zagrebu

U sklopu izložbe „Svijet igračaka“ koja se u Etnografskom muzeju u Zagrebu održava u terminu 1.12.2012. – 31.5.2013., KŽMZ je organizirao prigodnu osmodnevnu izložbu „Vlakovi za velike i male“, održanu od 9.3 . do 17.3. s radnim vremenom od 10 do 18 sati.

Nekoliko tisuća posjetitelja je uživalo u našim modelima, maketama, vrtnoj željeznici i žičari koja je neumorno prolazila iznad glava velikih i malih . Kamera u maloj LGB parnjači povećala je atraktivnost vožnje vlaka za svu djecu, jer se na televizoru na suprotnom zidu moglo vidjeti kako lokomotiva vozi .

Na jednom od zidova bila je diorama – „3D“ slika vlaka na mostu iznad kanjona, a na drugom se prikazivala projekcija DVD-a s maketama naših članova .

U 8 vitrina izložili smo ogroman broj modela svih mjerila, od 1:220 do 1:22,5, od onih starih preko 100 godina do najnovijih modela vlakova velike brzine .

Izlagali su: Branislav Strižić, Ninoslav Kratina, Oliver Tržok, Davor Vinčić, Vjekoslav Suton, Radoslav Karleuša, Vladimir i Darko Hervoj, Robert Šlais, Dragutin Staničić, Siniša Dujmović, Renato Bašnec i Matej Kinčić .

Bio je tu i drveni most, koji je po američkom predlošku s „Divljeg Zapada“ napravio naš vrijedni Dubravko Kuhta .

Ni ovog puta nije izostala vitrina s izlošcima iz povijesti željeznice na našim prostorima, s puno modela vozila “Hrvatskih željeznica”, te malim izborom memorabilija iz kolekcije Dragutina Staničića .

Kao i puno puta do sada, i ovaj puta smo imali uspješno gostovanje kolega iz Hrvatske udruge vojnih minijaturista (HUVM), koji su najavili i novo izdanje “Crne Kraljice” za jesen .

Jedan cijeli zid prekrili smo modulima, a konačno se nazire i kraj radova na „Drvograd“ petlji Marija Slavičeka koja je ovaj puta vozila besprijekorno .

Zahvaljujemo se susretljivim djelatnicima Etnografskog muzeja, prvenstveno gospođama Iris Biškupić-Bašić i Mirjani Drobina s kojima je bilo zadovoljstvo surađivati, nadamo se ne i zadnji puta. Hvala i svim našim članovima koji su dežurali osam dana, te utrošili svoje slobodno vrijeme na pripremu i raspremanje izložaka, njihov prijevoz i slaganje.

Izložba je bila odlična, za Klub se je čulo i na televiziji i na radiju, ali najbitnije je bilo da je veliki broj djece dobio priliku vidjeti i voziti male vlakove, što će ih – nadamo se – privući našem hobiju!

Fotogalerija