Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

VIII. Susret željezničkih modelara

Za ovu jesen smo kao glavnu konkurenciju našem VIII Susretu željezničkih modelara imali vikend s lijepim vremenom, pogodnim za šetnju i sjedenje na terasama kafića . Posjeta je bila malo manja nego uobičajeno, ali su organizacija i atmosfera bile uobičajeno dobre. I dalje s ponosom možemo ustvrditi da je svaki susret bolji od prethodnog !

Ljubitelji željezničkog modelarstva, maketarstva i pravih željeznica opet su se okupili 21.11.2009. na tradicionalnoj lokaciji na Trgu žrtava fašizma 14 u Zagrebu . U tradicionalnom terminu od 10-18 sati gosti i posjetitelji mogli su pogledati izložbeni dio u prizemlju, potrošiti malo (ili malo više) novca u burzovnom dijelu Susreta u podrumu ili popiti kavu i popričati s istomišljenicima o željezničkom modelarstvu i ostalim aktualnostima .

Tema Susreta je bila „Retro“. U vitrinama su izloženi modeli željeznica, njihova pakiranja i ostali modelarski pribor koji zadovoljava samo jedan, „oldtimerski“ kriterij – da je starije od 30 godina . Bilo je tu izložaka u kojima je još bilo blata od zadnje poplave Save u Zagrebu, lokomotiva na pravu paru starijih i od naših najstarijih članova, „friških“ kataloga iz 1964 . i – izvan vitrina J – modelara svih godišta.

Izložbu smo ovaj put koncipirali na drugačiji način. Obzirom da od velike izložbe u Tehničkom muzeju u travnju nije napravljen niti jedan novi modul, odlučili smo izložiti makete i usmjeriti fokus publike na samostalne makete i mogućnosti koje one nude . Izložene su bile klupska N i Z maketa, N maketa Dubravka Kuhte, H0 maketa Marija Slavičeka, „pizza“ H0e maketa Berislava Komca i N maketa Leona, Dražena i Velimira Kampanella . Željko Halambek je „izvan konkurencije“ izložio model kolodvora i vlaka „Samoborčeka“.

Posebno ističemo izlaganje H0e makete „Ćiro“, koju su iz Kluba preuzeli Dražen Bijelić i Željko Halambek, rekonstruirali je i sada odlično „vozi“ . Ivan i Želimir Šinko su izložili (bivšu klupsku) TT maketu, koja je također rekonstruirana u staničnom dijelu. Na taj način je provedena odluka Skupštine Kluba od lipnja 2009 .

Za „velika“ mjerila ovaj puta su odgovarali kolege iz Pluramaksa (www.pluramaks.com), koji su prikazali svoj asortiman vlakova u sustavu IIm (mjerilo 1:22,5) upravljanih radio kontrolama.

Vidimo se u svibnju 2010.! (DV)