Klub željezničkih
modelara “Zagreb”

Zagreb Transport Show 2011

Zahvaljujući odličnoj posjećenosti naše izložbe na ZTS 2007 priredbi, Zagrebački Velesajam nas je pozvao da sudjelujemo na sajamskoj priredbi Zagreb Transport Show 2011 (ZTS 2011) koja je održana od 5 . do 9. travnja 2011. godine.
Ovaj put imali smo na raspolaganju izložbeni prostor dimenzija 13 x 16 m, ukupno 208 m2 prostora . Obzirom da je pripremni dio obavila ista ekipa (Davor i Boki) kao prošli put i da je veći dio dokumentacije već bio spreman u obliku predložaka iz 2007 . godine, izrada projekta izložbenog prostora, popisa potrebnog materijala, izložaka i dežurstava trajala je svega nekoliko dana. Organizaciju ZTS 2011 je “na svojim leđima” iznio Boki, koji je zaista odlično obavio svoj posao – sve je savršeno štimalo !
Izložili smo preko 1.100 modela u 23 vitrine i na maketama, u mjerilima od 1:220 (Z) pa do 1:22,5 (IIm). Bilo je tu modela starosti od preko 100 godina do manje od 100 dana . Svoje modele željeznica, vozila i pribora izložili su:
Bašnec RenatoModeli austrijskih željeznica, starinski modeli, vozila kombiniranog prijevozaBenkus MarinModeli njemačkih željeznicaBlaznik KrešimirModeli vozila Epohe ICrnko ZoranModeli njemačkih željeznica, vozila kombiniranog prijevozaČipčić KrešimirModeli austrijskih željeznica, vozila kombiniranog prijevozaIlić MatejModulJarc BoštjanDiorama malog rudnikaKarleuša RadoslavModeli ZET vozila i UspinjačeKolarek NikolaModeli američkih željeznica, modeli iz Epohe IIKratina NinoslavModeli motornih vlakova i vlakova velikih brzinaKuhta DubravkoMaketa pročelja Glavnog kolodvora, vrtna željeznica, moduliMarold NenadModeli švicarskih i danskih željeznica, diorama „Hrvatska danas“, modulMihalinec-Brzak MatijaModulPavletić MarkoModeli cestovnih vozila, modeli ZET vozilaRajčević BorislavModeli američkih željeznica, modeli iz Epohe II, modulRaukar HrvojeModeli američkih željeznicaSlaviček MarioModuliStaničić DragutinModeli HŽ/JŽ, ploče sa željezničkih vozila, modeli njemačkih željeznica, vozila kombiniranog prijevoza, vrtna željeznica, modeli vozila ZET-a, modeli motornih vlakova i vlakova velikih brzinaStodolak EdmundModulStrižić BranislavStarinski modeliŠinko IvanModeli motornih vlakova i vlakova velikih brzina, modulŠinko ŽelimirModeli motornih vlakova i vlakova velikih brzinaŠlais RobertModeli iz Epohe I i IITržok OliverModeli američkih željeznicaVinčić DavorModeli američkih željeznica, N modeli, starinski modeli, modul
Središnji dio izložbenog prostora zauzimala je modularna maketa sastavljana od 21 modula raspoređenih u krug . U sredini modularne makete postavljena je instalacija (16m2) vrtne željeznice LGB, koju su svojim zelenilom oplemenili kolege iz RVR d.o.o., s kojima smo i ovaj put nastavili vrlo uspješnu suradnju . Na jednom od modula nalazila se i interventna ekipa (naravno, u mjerilu 1:87) našeg sponzora poduzeća Zagreb Signal d.o.o., koja se brinula da svih pet dana autobus sigurno stigne preko putnog prijelaza do skele .
Izložili smo i četiri samostalne makete željeznica:
KŽMZmaketa u N sistemu (1:160), 122 x 70 cmDubravko Kuhtamaketa u N sistemu (1:160), 110 x 70 cmMario Slavičekmaketa u H0 sistemu (1:87) koja je sastavni dio hodnika, 210 x 20 cmMario Slavičekmaketa u H0 sistemu (1:87), 165 x 115 cm
Izložba je bila međunarodnog karaktera – u sklopu modularne makete nalazio se i modul Edmunda Stodolaka iz Klagenfurta, a svoju dioramu rudnika u sistemu H0f (mjerilo 1:87, pruga širine 600 mm) izložio je Boštjan Jarc iz Slovenije .Posebno smo u jednoj grupi vitrina obilježili značajni jubilej Hrvatskih željeznica i željezničkog prometa na našim prostorima – 150 godina od dolaska prvog vlaka na područje Hrvatske 2010 . godine, dok smo u drugoj najavili dva jubileja koji nam dolaze u 2012. godini – 150 godina od dolaska prvog vlaka u Zagreb i 120 godina od otvorenja zagrebačkog Glavnoga kolodvora.Broj i zanimanje posjetitelja je nadmašilo naša očekivanja.
Procjenjujemo da je prostor obišlo oko 2.000 posjetitelja za vrijeme pet dana trajanja izložbe, a bilo je dosta primjera gdje su posjetitelji prvo došli sami, a onda se kasnije vratili s djecom ili cijelom obitelji. Hvala svim dežurnima koji su pomogli da ova izložba prođe u najboljem redu, bez bilo kakvih oštećivanja ili otuđivanja izložaka. Nadamo se da će i organizator biti zadovoljan i da se opet vidimo na Velesajmu 2013. godine!
U nastavku možete vidjeti kako je to izgledalo u paviljonu 11a Zagrebačkog velesajma.

Vitrine

Makete

Posjetitelji